"SOLARIS… power of griffon" – povestea continuă!


Cu 6 ani în urmă  a început o “poveste” pe nume Solaris …am venit din nimic, cu nimic atceva decât cu dorinţa de a transmite copiilor “dragostea” faţă de acest sport minunat şi anume baschetul, dragoste pe care primul meu antrenor, dl.profesor emerit Rosu Gheorghe, mi-a transmis-o în toţi acei ani ai copilăriei, în care m-am format în primul rând ca om şi apoi ca jucătoare la Clubul Sportiv Şcolar din Braşov.
Nu ne-am propus de la bun început performanţa, dar nici nu am minimizat importanţa acestui ţel, ştiind că până a ajunge să vorbim de performanţă trebuie să parcurgem mulţi paşi comportând o egală importanţă: beneficiul pe care sportul îl aduce pe plan fizic, dar şi pe plan psihic, emoţional şi intelectual. Din punctul nostru de vedere aceştia sunt primii paşi din  lungul drum spre atingerea performanţei…
În plus, în ziua de astăzi, când asupra  copilului este exercitată presiune din toate părţile pentru a performa – presiunea părinţilor legată de rezultatele şcolare, presiunea şcolii legată de programa încărcată, de multitudinea de teme pentru acasă, activităţi şcolare şi extraşcolare foarte multe, presiunea societăţii care pare că vrea sa ne alinieze precum nişte ”roboţei” făcându-ne să ne conformăm standardelor sale – ajungem să ne intrebăm care este timpul  pe care copilul nostru îl dedică copilăriei?
….Şi atunci, într-o societate unde spiritul competiţiei – nu întotdeauna în mod fair play – este în prim plan, oare cum ar trebui să ne educăm copiii?
 Pentru că, şi nu în cele din urmă, educatia se face şi prin sport, iar noi exact lucrul acesta ne dorim – ca prin sport să creştem copii sănătoşi din  punct de vedere fizic, psihic şi intelecual, să-i ajutăm să devină  nişte adolescenţi şi mai apoi adulţi creativi şi relaxaţi, lipsiţi de inhibiţii, intuitivi, inteligenţi, echilibraţi din punct de vedere emoţional, capabili să-şi asume responsabilităţi şi decizii. Astfel ei vor fi in stare să privească provocările vieţii nu cu încrâncenare, ci într-un mod pozitiv şi constructiv, iar jocul şi relaxarea îşi vor  recapăta importanţa cuvenită în viaţa lor.
Iar un copil educat de mic în acest spirit, suntem convinşi că va ajunge la performanţă în orice domeniu pe care va dori să-l abordeze pe parcursul vieţii!
Şi noi asta ne-am dorit: ”solidaritate şi simţ tactic, prietenie, respect pentru cei din jur (chiar şi atunci când îi percem ca adversari), disciplină, fair- play, autocontrol” – iată care erau dezideratele noastre de acum şase ani!
Şi copiii au crescut şi s-au dezvoltat frumos….iar noi suntem mândri de ei şi de evoluţia lor, nu exponenţială, ci pas cu pas într-un mod echilibrat, cu un fundament puternic!
Şi dacă la inceput noi ne doream să îi facem pe acei copii mici să creadă că sunt puternici, că trebuie să fie încrezători în forţele lor şi în ceea ce ei sunt, că în ei este puterea de a evolua spre visurile lor şi că aceasta nu depinde de nimeni altcineva decât de ei, acum când ei au crescut, iar noi am văzut că dezideratele noastre prind contur….este momentul în care am realizat că evoluţia lor a marcat un moment în care ştim că drumul ales este cel bun, moment care poate însemna un nou început şi o continuare a poveştii începute acum şase ani!
De ce Grifonul??
Grifon – animal fabulos cu cioc şi aripi de vultur, iar trupul de leu. Din emblematica medievală, ţine atât de simbolismul leului, cât şi de cel al vulturului, ceea ce înseamnă o sporire a naturii sale solare şi evocă dubla însuşire divină a forţei şi înţelepciunii (…)
Grifonul reprezintă forţa, puterea şi înţelepciunea – atribute cu care copiii noştri ne dorim să se identifice, este simbolul ”zborului”  lor spre înălţimi pentru realizarea visurilor lor, grifonul este un animal fantastic aşa cum sunt şi copiii noştri, fantastici prin unicitatea lor prin forţa şi puterea lor de manifestare a inteligenţei şi individualităţii lor, dacă acestea sunt dezvoltate şi îndrumate în mod corespunzător!
„Visurile pot prinde aripi”